Κέρδη στη Wall Street ενόψει των πρακτικών της Fed

Κέρδη στη Wall Street ενόψει των πρακτικών της Fed

05/07/2018

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς τα σήματα αποκλιμάκωσης της εμπορικής έντασης που εξέπεμψε η Ευρώπη συνέβαλαν στην τόνωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Εντός της ημέρας, η προσοχή αναμένεται να στραφεί στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης Ιουνίου της Federal Reserve, τα οποία θα δώσουν κάποια σημάδια για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς. 

Δείκτες - Στατιστικά 

Ο δείκτης Dow Jones αυτή τη στιγμή βρίσκεται 108 μονάδες υψηλότερα, ή 0,45% στις 24.305 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 11,64% μονάδες ή σε ποσοστό 0,46% στις 2.727,07 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 48,88 μονάδων ή 0,68% και κινείται στις 7.555 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, όλες (πλην της Travelers Cos. και της United Technologies) σημειώνουν κέρδη, με τη Nike να είναι ο "οδηγός" της ανόδου με 1,36%. 

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα "καταβληθεί κάθε προσπάθεια" για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων, απαντώντας σε προσφορά της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τις απειλές περί επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά οχήματα με αντάλλαγμα παραχωρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανο-κινεζική εμπορική αντιπαράθεση βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. 

Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές 34 δισ. δολ. που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ μπαίνουν σε ισχύ αύριο με το Πεκίνο να προειδοποιεί για άμεσα αντίποινα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις απειλές των ΗΠΑ.

Τα κινεζικά αντίποινα θα μπουν σε ισχύ αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Στα μάκρο της ημέρας, το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. 

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παραμένει κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Τα επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν κατά 3.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 231.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 225.000 νέα επιδόματα ανεργίας. Τα στοιχεία μπορεί να είναι ευμετάβλητα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στις 224.500.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ADP Research Institute, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας στην αρχή του καλοκαιριού. 

Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 177.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα. Οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 29.000 θέσεις, οι μεσαίες 80.000 και οι μεγάλες 69.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP.

Τον προηγούμενο μήνα η ADP έχει ανακοινώσει 189.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε επίσης: