Σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Μοσκοβισί: Αυστηρός ο Ρέγκλινγκ για τις μεταρρυθμίσεις

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Μοσκοβισί: Αυστηρός ο Ρέγκλινγκ για τις μεταρρυθμίσεις

05/07/2018

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κινήθηκε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί και προειδοποίησε, μάλιστα, πως, εάν η χώρα μας δεν είναι συνεπής, «κάποια από τα προσφάτως συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ακυρωθούν». Επανέλαβε, επίσης, ότι το εξάμηνο Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στους Ελληνες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδεχόταν στο Reuters ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλοί και πρέπει μελλοντικά να επανεξεταστούν. Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές μετά τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, παρέπεμψε στην υπόσχεση των Ευρωπαίων «να κάνουν περισσότερα, αν χρειαστεί».

Αναγνώρισε ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό», προσθέτοντας πως «οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε γενικές γραμμές έχουν ένα πλαίσιο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα». Επιπλέον, εξέφρασε εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τη μείωση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, ιδίως για τους αυτοαπασχολουμένους.

Δείτε επίσης: