Τσακαλώτος: Οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση

Τσακαλώτος: Οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση

04/07/2018

Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτηθεί χωρίς βοήθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, αλλά οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στο Reuters.

Καθώς ο κ. Τσακαλώτος προετοιμάζεται για συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη τις επόμενες μέρες και στην Ασία το Σεπτέμβριο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στους δανειστές.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Ιούνιο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, για την ομαλή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προσέφερε σαφήνεια και καθησυχάζει τους επενδυτές στην Ελλάδα. Αυτό ισχύει «είτε μιλάμε για 10ετές κρατικό ομόλογο είτε μιλάμε για άμεσες ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στο Reuters.

«Είχα πει (στους δυνητικούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθουν όλα μαζί... και το έκαναν», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η υπόσχεση του 2017 από τους Ευρωπαίους δανειστές να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί, αποτελεί ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας.

«Αν έχουμε από τώρα και στο εξής σοβαρή κυβερνητική πολιτική, η οποία θα προβλέπει βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζει σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη... τότε νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα», δήλωσε.

Ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να αντιμετωπίσει το βάρους του χρέους μέσω των μεταρρυθμίσεων και της σταθερής αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ανακούφισης.

Η Ελλάδα έχει υπερβεί μέχρι στιγμής τους δημοσιονομικούς της στόχους, σημειώνει το πρακτορείο, ωστόσο, όπως αναφέρει, η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει περισσότερη λιτότητα τα επόμενα δύο χρόνια και να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060.

Το ΔΝΤ χαρακτήρισε αυτούς τους στόχους «πολύ φιλόδοξους».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι θα ήθελε, αλλά το θέμα θα μπορούσε να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα.

«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, εάν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό», είπε. «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο το οποίο δίνει έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα», πρόσθεσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει αυτό το θέμα, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών, για να δούμε αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, εάν υπάρχει πρόβλημα με την βιωσιμότητα. Θέλω να πω ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori», τόνισε.

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους στόχους και πάλι φέτος, το οποίο θα αφήσει περιθώριο για τη διανομή ενός δημοσιονομικού μερίσματος σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο. Το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει σύντομα το πού πρέπει να δαπανηθούν τα επιπλέον κεφάλαια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η μείωση του φόρου εισοδήματος και περιουσίας. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό και πιθανώς να μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είπε.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι 'αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλιση», ανέφερε.

Δείτε επίσης: