Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Μάιο

Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Μάιο

13/06/2018

Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σε αντίθεση με το σύνολο του οικονομκού κλίματος όπου σημειώνεται βελτίωση, καταγράφεται τον Μάιο.

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η βελτίωση του συνολικού κλίματος, η οποία αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των δεικτών στις υπηρεσίες και τις κατασκευές, είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μια σημαντική μεγέθυνση της τάξης του 2,3% (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017).

Ειδικότερα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Μάιο ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 101,7 (από 103,4) μονάδες, υψηλότερα πάντως από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (92,8 μον.), σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις αποκλιμακώνεται, αλλά παραμένει θετικό.

Το τελευταίο σημαίνει ότι το επίπεδο των αποθεμάτων των επιχειρήσεων του τομέα βρίσκεται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ως προς τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Αναφορικά με τις προβλέψεις χάνει σχεδόν το σύνολο της θετικής του τάσης καθώς υποχωρεί στο μόλις +2, τονίζει το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας.

 iefimerida.gr

Δείτε επίσης: