Πουλήθηκε η γαλακτοβιομηχανία Στάμου: Ποιος κολοσσός την αγόρασε

Πουλήθηκε η γαλακτοβιομηχανία Στάμου: Ποιος κολοσσός την αγόρασε

07/06/2018
Στον έλεγχο της Γιώτης πέρασε η γαλακτοβιομηχανία Στάμου, αποτελώντας τη δεύτερη εξαγορά στην οποία προχωρά φέτος η εταιρεία, αφού στις αρχές του έτους, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», απέκτησε και μια βουλγαρική μικρή βιομηχανία.Ειδικότερα, μέσω της εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου, η Γιώτης επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω τη δυναμική της στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, και δη στα προϊόντα όπως τα γλυκά επιδόρπια στα οποία έχει σημαντική εμπειρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η συμφωνία εξαγοράς κλείδωσε μέσα στον Μάιο, ενώ με βάση τα προβλεπόμενα διατηρείται η επωνυμία και το σήμα Στάμου, καθώς και το σύνολο των εργαζόμενων της βιομηχανίας. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση της δυναμικής της μονάδας που διατηρεί η γαλακτοβιομηχανία Στάμου στην περιοχή Αχαρνές, ενώ τα όποια νέα λανσαρίσματα που θα φέρουν την τεχνογνωσία του R&D της Γιώτης τοποθετούνται από τη νέα χρονιά. Όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, η γαλακτοβιομηχανία Στάμου δεν θα απορροφηθεί από την Γιώτης και θα «τρέχει» ως ανεξάρτητη δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Στάμου δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων από το 1964, με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της να περιλαμβάνει κωδικούς που κινούνται σε όλο το εύρος της κατηγορίας: γάλα, γιαούρτι, παγωτά, τυροκομικά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, επιδόρπια με γάλα και χωρίς, γλυκά. Με βάση τα στοιχεία από το τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, τα μεγέθη της Στάμου το 2014 εμφάνισαν τζίρο περί τα 8,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 773 χιλ. ευρώ. Οι πληροφορίες της «Ν» θέλουν το σημερινό τζίρο της γαλακτοβιομηχανίας να κυμαίνεται μεταξύ των 12 εκατ. με 12,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των προϊόντων γίνεται στην πλειονότητα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ η εταιρεία διαθέτει και έξι ιδιόκτητα γαλακτοπωλεία στην Αττική.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια του γάλακτος η εταιρεία παραλαμβάνει με δικά της βυτία από τις συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, καθώς και στις παρυφές του νομού Αττικής, οι οποίες παράγουν το γάλα αποκλειστικά για λογαριασμό της Στάμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Στάμου αποτελεί τη δεύτερη σε εγχώριο επίπεδο μέσα σε διάστημα διετίας για τη Γιώτης, η οποία το 2016 προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της ανώνυμης βιομηχανικής εταιρείας προϊόντων διατροφής Αττικοί Ορίζοντες, που έχει έδρα στην Αθήνα. Στο μεταξύ, σχετικά με την πορεία που καταγράφει η νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία που φέρει την επωνυμία Jotis Boulgaria EOOD, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους μετά την εξαγορά τοπικής βιομηχανίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την παρούσα περίοδο γίνεται ένα «νοικοκύρεμα» στη δραστηριότητα επί βουλγαρικού εδάφους.
Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η αγορά της Βουλγαρίας είναι πιο «προκλητική» σε σχέση με την ελληνική, δεδομένου και της χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αναφορικά με την πορεία της περσινής χρονιάς, το 2017 φέρεται ότι ήταν ακόμα μια θετική χρονιά για την εταιρεία, με τις επιδόσεις σε επίπεδο τόσο εσόδων όσο και κερδοφορίας να διατηρούνται στα επίπεδα του 2016, ήτοι περί τα 73-75 εκατ. ευρώ τζίρο και θετικό bottom line. Αντίστοιχα, οι πρώτοι μήνες της φετινής χρήσης κινούνται σε σταθερή τροχιά, με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους να εμφανίζουν αντίστοιχες επιδόσεις με πέρυσι.  
 
Της Δανάης Αλεξάκη
naftemporiki.gr
Δείτε επίσης: