Η μάχη του χρέους στο Παρίσι - Εφαρμοστικό και δόση σε Washington Group και EWG

Η μάχη του χρέους στο Παρίσι - Εφαρμοστικό και δόση σε Washington Group και EWG

07/06/2018

Μία νέα άτυπη πολιτική σύνοδος με επίκεντρο το ελληνικό χρέος που θα λάβει χώρα σε επίπεδο Washington Group έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει απουσία Έλληνα εκπροσώπου και θα έχει ως στόχο να προετοιμάσει το επόμενο μεγάλο ραντεβού της ημέρας: την προγραμματισμένη Σύνοδο του Euroworking Group που θα γίνει επίσης στο Παρίσι και στην οποία θα δοθεί η "σκυτάλη" για το θέμα του χρέους.

Στο σημερινό EWG όμως θα συζητηθούν δύο επιπλέον σημαντικά πεδία για το ελληνικό ζήτημα: η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και η επάρκεια προόδου στο πεδίο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, αναμένεται να υπάρξει σχετικά θετική αποτίμηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Και τούτο λόγω της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο στις 14 Ιουνίου, μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, μέρος του οποίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ο χρόνος τελειώνει και οι θεσμοί θα προβούν σε νέα αποτίμηση στις 15 Ιουνίου εν όψει της συνόδου του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία θα πρέπει να δείξει ότι δεν υπάρχουν "ουρές" στην αξιολόγηση που να επηρεάσουν τις αποφάσεις για το χρέος, το πακέτο δόσεων και τον σχεδιασμό της "επόμενης ημέρας".

Η πίεση προς την ελληνική πλευρά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έγινε εκ νέου σαφής χθες μέσα από την επιστολή Σεντένο που επαναφέρει τον όρο "if needed" στις αποφάσεις για το χρέος, αλλά και το ορόσημο της 21ης Ιουνίου για την 4η αξιολόγηση.

Αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα εφαρμοσθούν μόνο αν κριθούν αναγκαίες αλλά και αν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα. Και επαναλαμβάνει ότι το Eurogroup έχει ζητήσει την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων πριν την 21η Ιουνίου.
Νέα συνεδρίαση αύριο για την υποδόση σε επίπεδο ESM

Αναφορικά με το θέμα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. που συνδέεται με την επαρκή καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες), ειδικής σημασίας θεωρείται η σημερινή αποτίμηση που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στο EWG.

Και τούτο διότι θα αποτυπώνει τη μείωση των οφειλών όπως την υπολογίζουν οι θεσμοί, δεδομένου ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από ελληνικής πλευράς δείχνουν στασιμότητα.

Πηγή: capital.gr

Δείτε επίσης: