Στη Βουλή η υπόθεση Folli Follie – Εξηγήσεις ζητάνε από το ΥΠΟΙΚ

Στη Βουλή η υπόθεση Folli Follie – Εξηγήσεις ζητάνε από το ΥΠΟΙΚ

04/06/2018

Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για την υπόθεση της χρηματιστηριακής κατάρρευσης της Folli Follie. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τις ευθύνες που φέρει έκαστη για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Βασίλης Κεγκέρογλου θέτουν ερώτησή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, στην οποία κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη» χρηματιστηριακή κατάρρευση και καταγγέλλουν κυβερνητική αδράνεια και καθυστερημένη αντίδραση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Η ερώτηση των βουλευτών:

«Με μεγάλη καθυστέρηση αντέδρασαν, τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και οι συστημικές τράπεζες στη «σκανδαλώδη» χρηματιστηριακή κατάρρευση κατά 70% των μετοχών της εταιρείας Folli Follie, εντός 24 ημερών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του οικονομικού τύπου και καταγγελίες Ελλήνων επενδυτών, η καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε ως αποτέλεσμα να απολεσθούν περίπου 705 εκατ. € από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας και να υποστούν ζημιές οι μικρομέτοχοι επενδυτές. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπήρξε παντελής κυβερνητική αδράνεια, παρά τα δημοσιεύματα αλλά και τις επίσημες ανταλλαγές καταγγελιών μεταξύ επενδυτικού οίκου και της εταιρείας, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για αναξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων και για κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος του Ομίλου της Folli Follie.

«Ποιος είναι ο λόγος της, με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, αντίδρασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ποιες είναι οι ευθύνες που προκύπτουν για τη διοίκηση της και το εποπτεύον Υπουργείο; Γιατί αντέδρασαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση οι συστημικές τράπεζες και ποιες είναι οι ευθύνες των διοικήσεων και του Υπουργού Οικονομικών ως εποπτεύοντος και μετόχου μέσω του ΤΧΣ; Ποιες είναι οι ευθύνες των Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Δημοσίου που σχετίζονται με την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη διαπίστωση πλαστότητας ή εικονικότητας των στοιχείων που συμπεριλαμβάνουν;

Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το πλήγμα που δέχθηκε η Ελληνική Κεφαλαιαγορά σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την Ελληνική Οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τι μέτρα πρόκειται να λάβει;»

Δείτε επίσης: