Ράλι στη Wall Street μετά τα εργασιακά μάκρο - Κερδισμένο το δολάριο

Ράλι στη Wall Street μετά τα εργασιακά μάκρο - Κερδισμένο το δολάριο

02/06/2018

Με ισχυρά κέρδη αποχαιρετούν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με τον S&P 500 να καταγράφει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση.

Κερδισμένο και το δολάριο από αυτήν την εξέλιξη, καθώς εξασφαλίζεται η άνοδος επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, κάτι που η αγορά είχε άλλωστε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε κερδοφόρο σερί εφτά εβδομάδων, το ισχυρότερο σερί από το 2014, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε στο 2,89%, με το βλέμμα σε Fed.

Σε υψηλό 11 εβδομάδων αναρριχήθηκε ο Nasdaq, χάρις στα ισχυρά κέρδη των τεχνολογικών, και ειδικότερα της Google (+3,20%), Intel (+3,41%), Apple (+1,80%) και Netflix (+2,37%).

Σε χαμηλό μισού αιώνα η ανεργία στις ΗΠΑ

Οι επενδυτές εστίασαν στα ισχυρά εργασιακά μάκρο, βάζοντας στην άκρη -προς το παρόν τουλάχιστον- τον εμπορικό «πόλεμο» που ξέσπασε χθες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Καναδά-Μεξικό.

Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε, αφού η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε χαμηλό σχεδόν μισού αιώνα (!) στο 3,8%, ενώ οι εργοδότες αυξάνουν σταθερά τις θέσεις εργασίας, μακροοικονομικά υπεραρκετά για να υποστηρίξουν μια άνοδο υπό οποιεσδήποτε σχεδόν συνθήκες.

Άλλωστε, οι συζητήσεις των επενδυτών περιστρέφονται γύρω από το σενάριο «μπλόφας» του Τραμπ σε ότι αφορά τους δασμούς, προκειμένου οι ΗΠΑ να πιέσουν τους εμπορικούς συμμάχους τους για καλύτερα deals.

Με άλλα λόγια οι επενδυτές ποντάρουν σε αποκλιμάκωση του εμπορικού «πολέμου», ενώ υποστηρικτικά δρα και το πολιτικό κλίμα στον ευρωπαϊκό Νότο, μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

Πάντως, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την απασχόληση, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed Neel Kashkari τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλοί άνεργοι Αμερικανοί, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό 18 ετών τον Μάιο. "Ακόμη πιστεύω ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στην αγορά εργασίας".

Δείκτες - Πετρέλαιο - Δολάριο - Ομόλογα

ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,9% ή 220 μονάδων στις 24.635, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,08% στις 2.734 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,51% στις 7.554 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,1%) και DowDuPont (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Chevron (-0,6%) και General Electric (-0,3%).

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% ενώ οι S&P, Nasdaq ενισχύθηκαν 0,5% και 1,6% αντίστοιχα.

Στην εβδομάδα αργό και χρυσός κινήθηκαν χαμηλότερα 3,1% και 0,4% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1664 από 1,1694 την Πέμπτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,89%.

Ισχυρά τα αμερικανικά μάκρο

Αναλυτικά στο μέτωπο της οικονομίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 223.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,8%, αντίστοιχα με τον Απρίλιο του 2000, που αποτελεί το χαμηλότερο από το 1969.

Οι μισθοί το Μάιο αυξήθηκαν 2,7% σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 190.000 νέες θέσεις εργασίας και ανεργία 3,9%.

Επιπλέον, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,3%, μετά από άνοδο 0,1% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 2,7%.

Παράλληλα, η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε ισχυρή τον Μάιο, αν και επιβράδυνε οριακά από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 56,4 μονάδες τον Μάιο από 56,5 μονάδες τον Απρίλιο.

"Οι δύο τελευταίοι μήνες έχουν δει την ισχυρότερη βελτίωση στα βιβλία παραγγελιών από το φθινόπωρο του 2014, με οδηγό την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ακόμη, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι συνολικές κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,8% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,310 τρισ. δολ. μετά την υποχώρηση του Μαρτίου.

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

newmoney.gr
Δείτε επίσης: