Τριήμερο άλμα 5,2% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τριήμερο άλμα 5,2% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

01/06/2018

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο εισήλθε στον Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, σπάζοντας το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων, ενώ "μάζεψε" σημαντικό μέρος των απωλειών του Μαΐου με τη βοήθεια κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,77% στις 776,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 757,05 μονάδων (+0,16%) και 776,81 μον. (+2,77%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 38,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,70%, στις 2.044,29 μονάδες, ενώ στο +1,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.213,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,50% στις 893,61 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,80% (+5,24% στο τριήμερο), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 10,8% (+12,59% στο 3ήμερο).

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, μετά από ένα σερί τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων και καταγραφή νεότερων φετινών χαμηλών την περασμένη Τρίτη, η αγορά αντέδρασε υποστηριζόμενη από την σταθεροποίηση των ξένων αγορών και την μερική αποκλιμάκωση στα spreads των κρατικών ομολόγων.

Η τριήμερη άνοδος είχε ικανοποιητικά κέρδη της τάξεως του 5,5% ωστόσο η πτώση που έχει προηγηθεί από τις 2 Μαΐου ήταν της τάξεως του 17%. Το ασταθές περιβάλλον του εξωτερικού φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης δίνοντας χρόνο στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την στάση τους.

Η ανακωχή πωλήσεων μπορεί να θεωρηθεί αρκετά εύθραυστη ακόμα καθώς τα μέτωπα ρίσκου (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία, νέα κυβέρνηση στην Ισπανία) παραμένουν ανοικτά υπαγορεύοντας αυξημένα επενδυτικά αντανακλαστικά στο κοντινό μέλλον.

Η σχετική ηρεμία στο εξωτερικό πάντως έδωσε ευκαιρία εξέτασης των αποτελεσμάτων των εταιριών με περισσότερη προσοχή βγάζοντας αγοραστικό ενδιαφέρον σε σημαντική μερίδα δεικτοβαρών τίτλων με ικανοποιητικά επιμέρους βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασαν αλλά δεν απογοήτευσαν ωστόσο σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς. Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018 έχοντας ωστόσο πετύχει να α) περάσουν τα τεστ αντοχής και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9 χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην φερεγγυότητα τους β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM γ) να εντείνουν την μείωση της έκθεσης στον ELA και δ) να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους.

Όλα αυτά είχαν το τίμημα τους καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Το ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού ωστόσο η μείωση της προσδοκώμενης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι μια παράμετρος που περιόρισε – και ήδη αυτό τιμολογήθηκε- το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησης τους.

Στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο την παράσταση έκλεψαν οι εταιρίες που προέρχονται από την μεσαία κεφαλαιοποίηση: Κρι – Κρι, Quest, Άνεμος, Mermeren, Autohellas και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακά την χρονιά ενώ τα δύο διυλιστήρια μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη είχαν ωστόσο την καλύτερη επίδοση δραστηριότητας σε διυλησμένες ποσότητες στην ιστορία τους σε επίπεδο α’ τριμήνου. Το μικρό δείγμα γραφής του α’ τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 8% ωστόσο αν αφαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης παρατηρείται αύξηση κατά 7,3%.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήταν απόλυτα συνεπής στο ραντεβού του με την αντίδραση στην ζώνη τιμών των 735 μονάδων. Αν και είναι σχετικά νωρίς για να κριθεί αν ξαναμπαίνουμε σε βασική τάση ανόδου η αρχική εικόνα της αντίδρασης είναι ποιοτική καθώς συνοδεύεται από ικανοποιητικές συναλλαγές με ευρεία διάχυση στο πλήθος των τίτλων που συμμετέχουν σε αυτή.

Θεωρητικά το ελάχιστο που μπορεί να δώσει η αντίδραση είναι οι 783 μονάδες ενώ η πραγματική μάχη για την αλλαγή της τάσης σε ανοδική θα γίνει λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες (796) όπου συμπίπτει το 50% της αντίδρασης και ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Η βουτιά προς τα χαμηλά έτους οδήγησε τους ταλαντωτές σε έντονα καθοδικές υποτιμήσεις οι οποίες είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε προσεγγίσει οριακά τις 700 μονάδες.

Συμπερασματικά, σε μια ρηχή από εσωτερικά νέα εβδομάδα, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την επαφή της με την τάση των ξένων αγορών έχοντας ανεβάσει τζίρους και ενδιαφέρον καθώς οι μετοχές είχαν φθάσει πλέον σε υπερπουλημένα τεχνικά επίπεδα τιμών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 8,52%, ενώ στο τριήμερο της αντίδραση σημείωσε κέρδη 19,5%, με την Eurobank να κλείνει στο +7,78% και την Alpha Bank στο +6,50%. Κέρδη 4,23% για την Εθνική και 4,05% για την Τιτάν, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. Άνω του +2% έκλεισαν οι Jumbo, Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Σαράντης.

Κέρδη 1,61% σημείωσε η Βιοχαλκο, παρά την αρνητική ενδοσυνεδριακή της εικόνα, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, Μυτιληναίο και Aegean. Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ έκλεισε στο -0,60%, η ΕΕΕ στο -1,11% και η Grivalia στο -2,15%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
capital.gr

Δείτε επίσης: