Ειδοποιητήρια - εξπρές από τις τράπεζες σε 2.000 επιχειρήσεις για τακτοποίηση χρεών

Ειδοποιητήρια - εξπρές από τις τράπεζες σε 2.000 επιχειρήσεις για τακτοποίηση χρεών

23/05/2018

Με μαζικό ρυθμό και από κοινού οι συστημικές Τράπεζες άρχισαν να αποστέλουν τελευταία ειδοποιητήρια σε τουλάχιστον 2.000 επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε δύο η περισσότερα από τα πιστωτικά ιδρύματα, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και έτσι να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, μαζί με τυχόν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αποδέκτες των ειδοποιητηρίων είναι κυρίως επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.000 -2 εκατομμύρια ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν πολλούς πιστωτές.

Το κάλεσμα για τακτοποίηση των χρεών συνοδεύεται και με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς, ώστε να ξεκολλήσει η όλη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας λόγω των πολλών δικαιολογητικών (27 στον αριθμό) που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, ώστε μια επιχείρηση να επιλεγεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με αίτησή της να υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 μηναίων δόσεων.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίηση σε βάθος χρόνων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, των υπερχρεωμένων,πλην όμως βιώσιμων, επιχειρήσεων εντούτοις μόλις 30 κατέληξαν, μετά από αίτησή τους σε ρύθμιση,παρότι ενδιαφέρον υπαγωγής εξεδήλωσαν 30.000, ενώ 5.500 από αυτές πήραν και εισητήριο επιλεξιμότητας, ότι καλύπτουν δηλαδή τις προυποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Τι προβλέπουν οι αλλαγές που επέρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Την απλοποίηση της γραφειοκρατίας για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως  120 μηνιαίες δόσεις, ακόμη και των χρεών που «γεννήθηκαν» το 2017, προβλέπει η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να ανοίξει η βεντάλια έτσι ώστε πολύ περισσότεροι, από ότι μέχρι σήμερα, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις να σπεύσουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των 120 δόσεων, ο οποίος παρότι ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές σήμερα καρκινοβατεί λόγω της γραφειοκρατίας και του περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Στις αλλαγές που επέρχονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 

α) εκτός των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων χρεών στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα συμπεριλαμβάνονται και τα χρέη προς εφορία,ταμεία η τράπεζες που προέκυψαν πέρυσι.
β) μειώνεται σημαντικά το πλήθος των δικαιολογητικών που θα απαιτούνται για την υπαγωγή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
γ) οι τράπεζες υποχρεούνται εάν απορρίπτουν αιτήσεις ενδιαφερομένων για  υπαγωγή τους  στη ρύθμιση των 120 δόσεων να αιτιολογούν την απόρριψη εξηγώντας  το σκεπτικό τους.
δ) στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υπάγονται και χρέη των εταίρων των επιχειρήσεων ,εφόσον συναρτώνται με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

του Θάνου Πασχάλη
newpost.gr

Δείτε επίσης: