Αυτές είναι οι εταιρείες που κυβερνούν το διαδίκτυο

Αυτές είναι οι εταιρείες που «κυβερνούν» το διαδίκτυο

14/05/2018

Ο εμπειρογνώμονας, Justus Haucap, εξηγεί γιατί η Facebook και η Google είναι πιο ισχυρές από τα κλασικά μονοπώλια. Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο είναι το Facebook. Το μεγαλύτερο μέσο επικοινωνίας είναι το Whatsapp ενώ η μεγαλύτερη πλατφόρμα φωτογραφιών είναι το Instagram. Και οι τρεις υπηρεσίες ανήκουν, όμως, σε μία εταιρεία, τη Facebook Inc.

Λίγες εταιρείες από την Silicon Valley κυριαρχούν σχεδόν σε όλο το δίκτυο. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζουκερμπεργκ, κατέθεσε τον Απρίλιο στο Κογκρέσο απαντώντας στην ερώτηση εάν η ομάδα του έχει το μονοπώλιο, ότι «Σίγουρα δεν το νοιώθεις αυτό».

Ο Justus Haucap, οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της γερμανικής επιτροπής μονοπωλίων, μιλώντας στην γερμανική SZ, πιστεύει ότι η πολιτική έχει πλέον κατανοήσει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ισχύς της αγοράς.

Η Facebook και η Google έχουν σίγουρα πολύ ισχυρές θέσεις στις αγορές τους. Αυτό που τις καθιστά ξεχωριστές είναι ότι δεν έχουν μόνο ισχύ στην αγορά με την παραδοσιακή έννοια, αλλά επίσης και σε εμπιστευτικά αγαθά: τα δεδομένα. Και μαζί με αυτά, τη δυνατότητα να τα χειριστούν.

Η Facebook, για παράδειγμα, καλύπτει το ήμισυ του γερμανικού πληθυσμού στο διαδίκτυο. Υπάρχουν τα λεγόμενα «φαινόμενα διαδικτύου»: Εάν όλοι οι φίλοι μου βρίσκονται στο Facebook, θέλω να είμαι και εγώ.

Ο συνδυασμός της κλασικής ισχύος της αγοράς και της εξουσίας της πληροφόρησης είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχουν κινήσεις, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Google ή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καρτέλ κατά του Facebook. Συνεπώς, οι αρχές της Ευρώπης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κατηγορηθούν για αδράνεια.

Δείτε επίσης: