Πάνω από τα 71 δολάρια το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ

Πάνω από τα 71 δολάρια το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ

14/05/2018

Πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι ενισχύεται αυτήν την ώρα το αμερικανικό αργό, μετά και την έκθεση του ΟΠΕΚ, ο οποίος προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, λόγω ενισχυμένης παραγωγής από ΗΠΑ.

Το Brent φλερτάρει με τα 78 δολάρια αυτή τη στιγμή, με κέρδη άνω του 1%.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα και το τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν ήπια πτώση εν μέρει λόγω της μερικής κατοχύρωσης κερδών, καθώς προηγήθηκε ισχυρό ράλι στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων και της απόσυρσης των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το Brent όσο και το αργό άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014, στα 78 δολ. και 71,89 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα, καθώς οι αγορές αναμένουν οι εξαγωγές του Ιράν να μειωθούν σημαντικά, μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Γύρω στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως είναι πιθανόν να εξαφανιστούν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν τεθούν σε εφαρμογή», σχολίασε ο αναλυτής της AxiTrader, Greg McKenna, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο η Γερμανία και η Γαλλία, όσο και η Κίνα, αναμένεται να προστατεύσουν τις εταιρείες τους από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο βρίσκεται ούτως ή άλλως σε ανοδική τάση, με τη Goldman Sachs να δηλώνει εξαιρετικά bullish, "βλέποντας" την τιμές πάνω από τα 82 δολάρια μέσα στο καλοκαίρι.

Δείτε επίσης: