Σύντομα το νέο πλαίσιο εποπτείας για τις εταιρείες

Σύντομα το νέο πλαίσιο εποπτείας για τις εταιρείες

24/04/2018

Τέλος καλοκαιριού θα έχουμε ένα πλήρες και σύγχρονο πλαίσιο που θα αφορά στη λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, αρχές του μήνα θα δοθεί στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση του νόμου 2190/20: περί ανωνύμων εταιρειών, δουλεύει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για θέματα μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων και στο πλαίσιο της εποπτείας θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων, με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όσα γίνονται για να λυθούν άλλα δομικά προβλήματα, όπως είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας το οποίο υπογράμμισε ότι προχωράει με αρκετά γρήγορο ρυθμό «και θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μέσα στην επόμενη διετία» καθώς και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου όπως και τα θέματα του δασολογίου.
Δομικά ζητήματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις επιλύονται και σύντομα θα έχουμε ένα νέο πλαίσιο, υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Για να απομυθοποιηθεί, όπως είπε, η άποψη ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα των επενδύσεων αναφέρθηκε στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού. Οπως είπε «έγινε ένας διαγωνισμός για πώληση 7.000 στρεμμάτων χωρίς τοπογραφικό και χωρίς πράξη χαρακτηρισμού… βρεθήκαμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε πολλές τέτοιες αιρέσεις και φτάσαμε στο σημείο να εκδοθεί το ΠΔ, με ομοφωνία από το ΣτΕ, που σημαίνει ότι έγινε μια προσεκτική και συστηματική δουλειά. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πλήρωση πολλών αιρέσεων για την υλοποίηση της επένδυσης. Είμαστε λοιπόν στη φάση που θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος αριθμός ΚΥΑ για να λυθούν τα θέματα της πολεοδόμησης και της ανάπτυξης των ζωνών. Η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο θα ολοκληρώσει την κατάθεση των μελετών που απαιτούνται για να εκδοθούν αυτές οι πράξεις τον Ιούνιο του 2018. Εχουμε φτάσει στο τέλος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των ΚΥΑ για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου».
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «τα χρόνια της κρίσης υπήρχε σημαντική πρόοδος ως προς την επιτάχυνση θεσμικών μεταρρυθμίσεων που τείνουν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει συνεπέστερη ανταπόκριση και εφαρμογή των δεσμεύσεων που από μόνοι μας πριν την κρίση θα έπρεπε να έχουμε λύσει».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε: «η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει νέα κεφάλαια, κυρίως από το εξωτερικό. Χρειάζεται περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, που σήμερα αντιστοιχούν μόλις στο 7% των συνολικών επενδύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη βασίζεται σε ποσοστό άνω του 90% σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι οποίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Πέραν, όμως της χρηματοδότησης, υπάρχουν και τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που αποτρέπουν τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες επενδύσεις, όπως η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το ασαφές κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, η αναποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, οι περιορισμοί που εμποδίζουν την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ολα αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και αποτελεσματικά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: