Η λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καλωσόρισε τον Ιβάν Σαββίδη

Η λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καλωσόρισε τον Ιβάν Σαββίδη

21/03/2018

Στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, κατατάσσει τον Ιβάν Σαββίδη, τον ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg".

«Η λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καλωσορίζει τον Ιβάν Σαββίδη», είναι η χαρακτηριστική αναφορά του δημοσιεύματος, για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεγάλο deal με την JTI για την πώληση της Donskoy Tabak έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.

«Το Forbes εκτιμά την περιουσία του Σαββίδη σε 600.000.000 δολάρια, στο τέλος του προηγούμενου έτους», τονίζει στο δημοσίευμα του το πρακτορείο, το οποίο παρουσιάζει και το βιογραφικό του Ιβάν Σαββίδη:

Μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία Don State Tobacco Factory. Σπούδασε οικονομικά και κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πήρε τον έλεγχο της εταιρείας που ήταν ως τότε κρατική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας πρωτοπορούσε και ανακάλυπτε νέα προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισήγαγε τσιγάρα με γεύσεις όπως ρούμι, ιρλανδικός καφές και κεράσι. Το 30% των τσιγάρων που πουλά η Donskoy Tabak εξάγεται σε ξένες χώρες όπως η Αίγυπτος.

Η Donskoy Tabak ιδρύθηκε το 1857 και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας, με έσοδα 278 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος. Το 2003 μεταβίβασε την κυριότητα της εταιρείας του στη σύζυγό του. Η Donskoy Tabak δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ο κ. Σαββίδης, καθώς του ανήκει και βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, η Atlantis-Paκ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Σαββίδης πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγόρασε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα. Έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013.

Δείτε επίσης: