Φόρο 2% στον τζίρο των Facebook και Google προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Φόρο 2% στον τζίρο των Facebook και Google προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

05/03/2018

Έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας στα κράτη-μέλη της όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την υιοθέτηση της τελικής πρότασης.

Όπως είχε γίνει γνωστό το Σεπτέμβριο η ΕΕ θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται εταιρείες, όπως το Facebook, η Google, η Amazon κ.α. Μέσω του νέου καθεστώτος οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική έδρα που έχουν δηλώσει για την ΕΕ (π.χ. την Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο) αλλά με βάση την αξία που παράγουν σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην κυριακάτικη Le Journal ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Bruno Le Maire μας δίνει μία ακόμα διάσταση αυτών των αλλαγών, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο φόρος θα επιβάλλεται στο τζίρο και όχι στα κέρδη των επιχειρήσεων. Το ύψος του φόρου που προτείνεται πλησιάζει το 2% επί του συνολικού τζίρου και όχι 6%, όπως εκτιμούσαν προηγούμενες τοποθετήσεις αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον κ. Le Maire η επιβολή ενός χαμηλότερου φόρου θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο άμεση εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης, καθώς ένας μεγαλύτερος ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Δείτε επίσης: