Στην Softbank το 15% της Uber

Στην Softbank το 15% της Uber

19/01/2018

H επιμονή του ιαπωνικού κολοσσού Softbank να αποκτήσει πάτημα στην Uber, αγνοώντας όμως την προηγούμενη αποτίμηση της αξίας που ανέβαζε την αμερικάνικη εταιρεία στα 68 δισ. δολάρια είχε τελικά αποτέλεσμα.

Φαινομενικά η έκπτωση φθάνει το 30% της παραπάνω αποτίμησης (κάτω από 50 δισ. δολάρια) ωστόσο για να φθάσει σ’ αυτά τα επίπεδα η Softbank αναλαμβάνει και την υποχρέωση άμεσης επένδυσης στην Uber με το ποσό του 1,25 δισ. δολαρίων, ενώ συνολικά το ποσό που θα δαπανήσει (μαζί με την αγορά μετοχών) η ιαπωνική εταιρεία φθάνει τα 8,8 δισ. Ο συνδυασμός των παραπάνω έδωσαν στην ιαπωνική εταιρεία το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της αμερικάνικης.

Όμως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μόνο νούμερα αλλά και το απαραίτητο power game μέσα στη δομή της εταιρείας. Επιδίωξη της Softbank ήταν να αποδυναμώσει την ισχύ του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της Uber, Τράβις Κάλανικ, στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι το οποίο επίσης πετυχαίνει. Το συμβούλιο διευρύνεται σε αριθμό με το διορισμό με νέα ανεξάρτητα μέλη, ενώ χάνεται και η μεγαλύτερη ισχύς που είχε η ψήφος του Τράβις Κάλανικ.

Εντελώς αντίθετα είναι τα «συναισθήματα» της Softbank για το σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι, κάτι που έσπευσε να δείξει στην ανακοίνωσή της. "Η Uber έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον υπό τη νέα ηγεσία της» αναφέρει μεταξύ άλλων.

deasy.gr

Δείτε επίσης: