Αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ο πλούτος 500 κροίσων!

Αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ο πλούτος 500 κροίσων!

28/12/2017

Το άνοιγμα της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων σε παγκόσμια επίπεδο καταδεικνύουν τα στοιχεία του Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2017 κατά 1 τρισ. δολάρια, φτάνοντας συνολικά στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,3 τρισ. δολ. από 4,4 τρισ. δολάρια το 2016.

Οι κροίσοι φαίνεται λοιπόν να μην έχουν ιδιαίτερη αγωνία για τα κέρδη τους. Η άνοδος υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι αγορές, παρά τις έντονες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που καταγράφηκαν σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Bloomberg Billionaires Index, ο οποίος θέτει στο μικροσκόπιο  καθημερινά την περιουσία των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, κατέγραψε αύξηση 23% έναντι 20% του δείκτη MSCI World Index και του δείκτη Standard & Poor’s 500. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η περιουσία των πρώτων 10 πλουσιότερων ατόμων που φιγουράρουν στην εν λόγω λίστα αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 149 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα ο καθένας από αυτούς να βγαίνει κερδισμένος κατά 15 δισ. δολάρια. Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων είναι δύο φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γαλλίας!

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η περιουσία του ιδρυτή της Amazon.com Τζεφ Μπέζος, κατά 34,2 δισ. δολάρια, καταφέρνοντας μάλιστα τον Οκτώβριο να εκθρονίσει από την πρώτη θέση τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διατηρούσε τα σκήπτρα από τον Μάιο του 2013. 

Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος είχε ξεπεράσει στα τέλη Νοεμβρίου το όριο των 100 δισ. δολαρίων, καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2% λόγω των υψηλών πωλήσεων και προπαραγγελιών που κατεγράφησαν εν αναμονή του Black Friday. 

Η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας απέφερε περαιτέρω κέρδη στον ιδρυτή της, ο οποίος πλέον κερδίζει 65.000 δολάρια ανά λεπτό! Με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg, η περιουσία του υπολογίζεται στα 99,6 δισ. δολάρια. 

Ο ηλικίας 62 ετών Μπιλ Γκέιτς δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, όπως η δέσμευση για χορηγία 4,6 δισ. δολαρίων στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Η  περιουσία του Μπιλ Γκέιτς υπολογίζεται στα 91,3 δισ. δολάρια.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί ότι στη λίστα φιγουράρει και το όνομα του ιδρυτή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δεν θα μπορούσε να λείπει από την εν λόγω λίστα, έχοντας την τέταρτη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως. Φέτος σημείωσε αύξηση κατά 45%, ήτοι κατά 22,6 δισ. δολάρια. 

Σε γενικές γραμμές, 57 επιχειρηματίες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνονται στον δείκτη του Bloomberg είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 262 δισ. δολ., δηλαδή κατά 35%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κλάδων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στην εν λόγω λίστα, καθώς 159 εξ αυτών αύξησαν την περιουσία τους κατά 315 δισ. δολάρια.

Δείτε επίσης: