Υπό ενιαία διαχείριση κόκκινα δάνεια €2 δισ

Υπό ενιαία διαχείριση «κόκκινα» δάνεια €2 δισ

01/11/2017

Σήμα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ότι είναι έτοιμες να κάνουν το πρώτο βήμα για την κοινή αντιμετώπιση προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στέλνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως αποκάλυψε, σε χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θ. Καλαντώνης, το διατραπεζικό όργανο, NPLs forum, ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής κοινού διαχειριστή για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διαδικασία, την οποία τρέχει, ως σύμβουλος, η Oliver Wyman, βρίσκεται στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς, προς το παρόν, να έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με το teaser, που έχει σταλεί στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος της ονομαστικής αξίας των «κόκκινων» δανείων, που θα δοθεί προς πιλοτική διαχείριση, ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν ληφθεί από δύο, τουλάχιστον, συστημικές τράπεζες. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου ορίστηκε με κριτήρια το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης (5 με 20 εκατ. ευρώ) και το χρόνο καθυστέρησης, ενώ η επιλογή των δανείων διενεργήθηκε από μια «δεξαμενή» 13 χιλιάδων κοινών πιστούχων, βάσει της προεργασίας που έχει κάνει η Oliver Wyman.

Δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών διαχείρισης, αν οι συστημικές τράπεζες έχουν οριστικοποιήσει την – κοινή – στρατηγική τους για τα παραπάνω δάνεια, ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που αν δεν επιλυθούν, θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των εταιρειών, τα δάνεια των οποίων θα δοθούν προς διαχείριση και για να τη μάθουν, είτε θα πρέπει να απασχολήσουν «στρατό» δικών τους υπαλλήλων, είτε να αναθέσουν το παραπάνω έργο σε τρίτους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την απαισιοδοξία τους για το χρόνο ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού.

Χρήστος Κίτσιος
euro2day.gr

Δείτε επίσης: