Εξωδικαστικός μηχανισμός με νέα διαδικασία fast track

Εξωδικαστικός μηχανισμός με νέα διαδικασία fast track

31/10/2017

Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις έχουν προσέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μέσα στις 12 εβδομάδες, που μεσολάβησαν από την έναρξη της λειτουργίας της, στις 3 Αυγούστου, έως σήμερα.

Εξ αυτών, περισσότερες από 7.700 έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους και τη συμπληρώνουν κανονικά, ενώ περισσότερες από 700 έχουν φτάσει στο προτελευταίο στάδιο, είναι δηλαδή έτοιμες να την υποβάλουν. Διακόσιες είκοσι, τέλος, την έχουν ήδη υποβάλει «και έχουν προχωρήσει παρακάτω στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε είναι οι τράπεζες είτε είναι το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουν συλλεγεί.

«Βλέπουμε ότι εβδομάδα με την εβδομάδα ολοένα και περισσότερες αιτήσεις και επιχειρήσεις έρχονται σε αυτή η διαδικασία» σημείωσε και πρόσθεσε πως για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων πραγματοποιούνται «ειδικά σεμινάρια και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας», ενώ το ενδιαφέρον παρουσιάζεται αυξημένο, καθώς η γραμματεία απαντά καθημερινά σε 80 με 100 e-mail και ερωτήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε τελικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «να αναπτυχθεί μια νέα, πιο απλή στη λειτουργία της διαδικασία, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν χρέη συνολικά έως 50.000 ευρώ».

Η νέα αυτή διαδικασία έχει ως στόχο, εξήγησε, «χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση μιας μελέτης βιωσιμότητας, να γίνεται αυτόματα αυτή η ανάλυση βιωσιμότητας με τη χρήση κάποιων απλών οικονομικών δεικτών, ώστε για τις μικρές επιχειρήσεις (σ.σ. που πληρούν τις προϋποθέσεις) η διαδικασία να είναι πολύ πιο εύκολη αλλά και γρήγορη». Με αυτόν τον τρόπο οι εν λόγω επιχειρήσεις «θα μπορούν να πάρουν μια ρύθμιση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ως απόρροια της προαναφερθείσας συμφωνίας (με τους θεσμούς), μέσα στις επόμενες μια ή δύο εβδομάδες «αυτή η διαδικασία (σ.σ η διαδικασία fast track) αναμένεται να περιγραφεί μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα, οι αυτοματισμοί οι οποίοι απαιτούνται έτσι ώστε οι μικρές επιχειρήσεις με χρέη έως 50.000 ευρώ να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γρήγορη διαδικασία».

Δείτε επίσης: