Η Κίνα πουλά τα πρώτα της ομόλογα σε δολάρια μετά από 13 χρόνια

Η Κίνα πουλά τα πρώτα της ομόλογα σε δολάρια μετά από 13 χρόνια

28/10/2017

Προσφορές που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, που πραγματοποίησε χθες την πρώτη έκδοση ομολόγου αποτιμημένου σε δολάρια ΗΠΑ μετά από 13 περίπου χρόνια. Το κινεζικό υπουργείο ζητούσε 2 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC, η Κίνα προέβη σε δύο διαφορετικές εκδόσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων η κάθε μία. Η πρώτη αφορά πενταετές ομόλογο με προτεινόμενο επιτόκιο στα επίπεδα των αμερικανικών Treasuries +30-40 μονάδες βάσης, ενώ η δεύτερη αφορά 10ετές ομόλογο με απόδοση ίση με αυτήν των Treasuries + 40-50 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση χρέους της Κίνας αποτιμημένης σε αμερικανικά δολάρια από το 2004.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα δεν θα υπόκεινται σε ατομικό φόρο εισοδήματος ή φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων ή τέλη χαρτοσήμου στην ηπειρωτική Κίνα ούτε σε τέλη χαρτοσήμου στο Χονγκ Κονγκ.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η έκδοση αποσκοπεί κυρίως στην περαιτέρω ενίσχυση του ανοίγματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και στον καλύτερο καθορισμό της τιμής αναφοράς για τα ομόλογα της Κίνας σε ξένο νόμισμα.

Δείτε επίσης: