Η έκθεση του ΔΝΤ ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα το 2018;

Η έκθεση του ΔΝΤ ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα το 2018;

11/10/2017

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις και τα «καμπανάκια» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή έκθεση, το Ταμείο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμά πως η Ελλάδα, μετά το 2022, θα αναπτύσσεται με... ισχνούς ρυθμούς, κάτι που θέτει σε αμφιβολία το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ Ζάν Μαρία Μιλέσι-Φερρέτι, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο βάρος του χρέους και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα οι βασικοί λόγοι για την ανωτέρω εκτίμηση του Ταμείου.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία για την ελληνική κοινωνία είναι ενσωματωμένα στην έκθεση Fiscal Monitor, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση το ΔΝΤ θα παραμείνει στην πρόβλεψη του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, δηλαδή το 2,221% του ΑΕΠ.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε, ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία τρύπα της τάξης των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είναι προφανές, οι εκθέσεις του ΔΝΤ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η τρίτη αξιολόγηση αλλά και η στάση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας, παρότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν κοινό μήνυμα για την ανάγκη ταχειας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

«Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει» είπε o πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι η τεχνική εργασία έχει αρχίσει κι ότι μετά τα μέσα Οκτωβρίου και το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των Θεσμών.

Ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών εμφανίζεται η 23 Οκτωβρίου.

matrix24.gr

Δείτε επίσης: