Ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων ζητάει το ΕΒΕΠ

Ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων ζητάει το ΕΒΕΠ

10/10/2017

Παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Έφης Αχτσιόγλου, πραγματοποιήθηκε χθες η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηνάμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπεται άλλωστε από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, έθεσε μια σειρά από θέματα αρμοδιότητος του Υπουργείου Εργασίας, προτείνοντας ειδικά για τη Ναυπηγοεπισκευή, δύο κρίσιμες και άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι η διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο, καθώς και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους. 

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» πριν την πραγματοποίησή τους. Σχετικά με το κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, ότι είναι απαραίτητη η διαβάθμισή του, καθώς και να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία, αφού η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, η αυστηροποίηση των μέτρωνθα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας αλλά, κυριότερα, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Ειδικότερα, έθεσε επιγραμματικά τα εξής θέματα:

Ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών
Εξορθολογισμός και διορθώσεις εισφορών
Επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%
Αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας
Διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.

Από την πλευρά της, η κα Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, επικαλούμενη τα βελτιωμένα μεγέθη της οικονομίας που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι, σύντομα, αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα αναγνωρίζουν τους συνεπείς εργοδότες , ενώ θα εξεταστούν και θεσμικές ρυθμίσεις για τη Ναυπηγοεπισκευή.

Δείτε επίσης: