Πως να κρατήσω σωστά backups στον υπολογιστή μου

Πως να κρατήσω σωστά backups στον υπολογιστή μου

18/09/2017

Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να κρατάτε σωστά backups στον υπολογιστή σας. Ο λόγος; Κάποια στιγμή, θα χαλάσει ο σκληρός δίσκος σας και θα χάσετε όλα αυτά τα οποία αγωνιζόσασταν να μαζέψετε - να δημιουργήσετε - να "τακτοποιήσετε". 
Κοινώς, όλος σας ο χρόνος που διαθέσατε για τα δεδομένα σας, πάει ...στα σκουπίδια και μετά, φτου κι από την αρχή! Απλά, τραγικό και φυσικά, απλά... θα σας συμβεί κάποια στιγμή! 
Για να κρατήσετε σωστά backups, δεν θέλει πολύ κόπο, απλά θέλει να χρησιμοποιήσετε τα σωστά μέσα. Πολλοί έχουν ένα σκληρό δίσκο με δύο partitions. Στο ένα έχουνε το λειτουργικό και στο άλλο έχουνε τα "backups" τους. 
Πιστεύουν πως αν "κρεμάσει" το λειτουργικό και χρειαστεί format, τα πολύτιμα αρχεία τους δεν θα χαθούν, γιατί βρίσκονται στο άλλο partition. Σωστά πράξατε λοιπόν αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς! Όμως αυτό δεν είναι ένα σωστό backup! Αν και στην περίπτωση του format τα σώζουμε, τι θα συμβεί αν ο σκληρός δίσκος σας χαλάσει; Τότε αν δεν έχουμε πάρει backups, απλά θα χαθούνε τα δεδομένα και τα πολύτιμα αρχεία μας! 

Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να πάρουμε σωστά backups και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι ο εξής: 

1) κρατάμε τα πολύτιμα αρχεία μας στο partition που δεν έχει το λειτουργικό, ή τα κρατάμε σε κάποιον άλλον εσωτερικό σκληρό δίσκο 

2) αγοράζουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα ώστε να έχουμε χώρο και για το μέλλον 

3) αντιγράφουμε όλα τα πολύτιμα δεδομένα μας που τα έχουμε στο partition, στον εξωτερικό σκληρό δίσκο 

4) εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα που κάνει συγχρονισμό των δεδομένων μας, από το partition, στον εξωτερικό δίσκο. Παίρνει μόνο του δηλαδή backup (ένα τέτοιο είναι το Second Copy). 

Με ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα! Απλά, πατάτε το κουμπάκι να πάρει backup, ελέγχει τα αρχεία πηγή (από το partition) με τα αρχεία προορισμού, και αντικαθιστά ΜΟΝΟ τα πιο καινούρια αρχεία ή αυτά που αλλάξανε πρόσφατα, κρατώντας έτσι ένα 100% πιστό backup στον εξωτερικό δίσκο! 

Κι όταν λέμε ότι κρατάει backups, δεν τα αποθηκεύει σε κάποια "μαγική" - άγνωστη μορφή, αλλά κρατάει πιστά και χύμα, όλα σας τα αρχεία, όπως ακριβώς τα έχετε στο partition σας! 

5) πρώτα πειραματιζόμαστε με ψεύτικα δεδομένα για να δούμε ότι λειτουργεί με τον τρόπο που θέλουμε! 

5 απλά βηματάκια και είστε ξέγνοιαστοι! Τα backups σας τώρα ενημερώνονται μόνα τους και πλέον δεν σας νοιάζει αν χαλάσει κάποιος δίσκος, ή ακόμα κι αν... ανατιναχτεί(!) ο υπολογιστής σας!

Αυτή είναι η μέθοδος για να έχετε σωστά backups και το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να αντιγράφετε χειροκίνητα τίποτα στον εξωτερικό σας δίσκο... 

Δείτε επίσης: