Το σχέδιο του Μπιλ Γκέιτς για τη φορολόγηση των ρομπότ

Το σχέδιο του Μπιλ Γκέιτς για τη φορολόγηση των ρομπότ

10/09/2017

Πλέον, τα ρομπότ και οι μηχανές αυτοματοποίησης έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της εργασίας που στο παρελθόν επιτελούσαν άνθρωποι.
Και στο Σαν Φραντσίσκο, όπου η ρομποτική επανάσταση κινείται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, τα ρομπότ μπορεί να αποκτήσουν άλλο ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό: ίσως αρχίσουν να φορολογούνται.
Η Τζέιν Κιμ, Επόπτρια της Πόλης, προωθεί έναν «φόρο για ρομπότ», τον οποίο θα πρέπει να καταβάλλον οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε φορά που ένα ρομπότ θα αναλαμβάνει μια θέση εργασίας στην οποία απασχολείτο προηγουμένως ένας άνθρωπος.
Την ιδέα αυτή πρότεινε νωρίτερα φέτος ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
Σε συνέντευξή του στο Quartz, ο Γκέιτς τόνισε ότι ένας φόρος για ρομπότ θα επιβράδυνε τον ρυθμό της αυτοματοποίησης. Παράλληλα, θα έδινε την ευκαιρία στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας των ρομπότ την ευκαιρία να καταρτιστούν για να βρουν μια άλλη δουλειά.
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Γκέιτς, τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται το ίδιο όπως οι άνθρωποι. Άρα, εάν μια μηχανή αντικαθιστά έναν εργοστασιακό εργάτη που βγάζει 50.000 δολάρια τον χρόνο, ο φόρος του ρομπότ θα πρέπει να ισούται με το ποσό που θα πλήρωναν η εταιρεία και ο εργαζόμενος σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Η Κιμ, η οποία πήρε την ιδέα για τον φόρο από τη συνέντευξη στο Quartz, βρίσκεται σε συζητήσεις με ηγέτες τεχνολογίας, φορείς δημόσιας πολιτικής και σωματεία εργαζομένων στο Σαν Φραντσίσκο για να δει πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο φόρος στην περιοχή.
Η βασική ιδέα παραμένει ότι οι πόροι που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των ανέργων ή για τη θέσπιση κάποιου είδους βασικού εισοδήματος.

fortunegreece.com

Δείτε επίσης: