ΕΤΕ: Εφικτή κατά 40% η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό

ΕΤΕ: Εφικτή κατά 40% η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό

02/08/2017

Επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, ύψους 16 δισ. ευρώ, και σε ξενοδοχειακές μονάδες, ύψους 6 δισ. ευρώ, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον έσοδα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Οι αναλυτές της ΕΤΕ σημειώνουν ότι οι παραπάνω επενδύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 40% και τονίζουν ότι τα ξενοδοχεία αναδείχθηκαν σε σταθερό πυλώνα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανεβάζοντας τη συνεισφορά τους στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στο 3,5% το 2016, έναντι 2,5% το 2008 κι ενώ ο μέσος όρος στις βασικές ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες διαμορφώνεται στο 1,6%.

Πρόβλημα παραμένει η υψηλή εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού. Πάνω από τα 3/4 των διανυκτερεύσεων αφορούν την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, έναντι 60% των ανταγωνιστικών προορισμών, με αποτέλεσμα η πληρότητα έτους να περιορίζεται στο 27% (έναντι 40% για τους ανταγωνιστές) και η απόδοση των ξενοδοχειακών υποδομών να είναι 8% χαμηλότερη έναντι των ανταγωνιστών σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας ανά μονάδα παγίων.

dimokratianews.gr

Δείτε επίσης: