Στο χαμηλότερο επίπεδο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά το χθεσινό Eurogroup

Στο χαμηλότερο επίπεδο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά το χθεσινό Eurogroup

16/06/2017

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα και των 2ετών ελληνικών τίτλων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, μετά το χθεσινό Eurogroup που αποφάσισε να δοθεί στην Ελλάδα μία δόση 8,5 δισ. ευρώ και περιέγραψε νέες λεπτομέρειες για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους της.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε 15 μονάδες βάσης (0,15 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5,71%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου, ενώ των 2ετών τίτλων μειώθηκε στο 4,81% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αυξήθηκε πάνω από 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι 3%.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωναν ότι η συμφωνία στο Eurogroup μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την αγορά τις επόμενες εβδομάδες ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματός της και πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η γαλλική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω συζητήσεις στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προσφέροντας στην Αθήνα μία καταρχήν συμφωνία (standby arrangement) μικρότερη των 2 δισ. δολαρίων. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, κατά την άποψή μας, μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, προσθέτοντας: «Η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θέτοντας τη χώρα στη σωστή τροχιά προς την έξοδό της από το πρόγραμμα το επόμενο έτος».

Δείτε επίσης: