Έρχεται νέος νόμος για ομαδικές απολύσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων

Έρχεται νέος νόμος για ομαδικές απολύσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων

25/12/2016

«Οι διαφορές με τους Θεσμούς θα γεφυρωθούν, εφόσον γίνει κατανοητό ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα... Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο εξαίρεσής της». Το μήνυμα αυτό στέλνει, μέσω της «Ημερησίας», η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου προαναγγέλλοντας για το 2017 μέτρα προστασίας των εργαζομένων όχι μόνο από τις ομαδικές απολύσεις (που είναι σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου) αλλά και από τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

"Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τα εργασιακά συνεχίζονται -και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο- για όλα τα ζητήματα που πρόβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί για εμάς ζήτημα κεντρικής πολιτικής σημασίας, καθώς θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση κατά τον καθορισμό του μισθού και μέσω αυτού του μηχανισμού να διευρύνει το μερίδιό τους στον παραγόμενο πλούτο" δηλώνει η Έφη Αχτιόγλου.

Ερωτηθείσα σχετικά ε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την οποία κάποιοι υποστηρίζουν ότι  ανοίγει «παράθυρο» στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, λέει:

"Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι πως η ύπαρξη ενός διοικητικού μηχανισμού προληπτικού ελέγχου των ομαδικών απολύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζοντας πως δεν αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο εθνική νομοθετική ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο. Επομένως στο σημείο αυτό η απόφαση του Δικαστηρίου ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω πως τα κριτήρια που προβλέπονται σήμερα στην ελληνική νομοθεσία, τα οποία και λαμβάνονται υπόψη για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων, έχουν διατυπωθεί κατά τρόπο γενικό και ασαφή.

Συνεπώς, τα εν λόγω κριτήρια πρέπει να εξειδικευθούν στον νόμο με σκοπό να καταστεί σαφές υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα λαμβάνεται η απόφαση από τη δημόσια αρχή. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση υποχρέωση κατάργησης της διοικητικής προέγκρισης και, άρα, απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων".

 

Δείτε επίσης: