Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας - Η πρότασή του για παράλληλο νόμισμα

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας - Η πρότασή του για παράλληλο νόμισμα

05/11/2016

Νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύζυγος της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

 Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Journal of Economic Issues, European Journal of Political Economy, Review of Political Economy, Challenge. Έγραψε και επιμελήθηκε 13 βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Palgrave Macmillan, Edward Elgar, και McGraw-Hill.

Έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά και τραπεζικά συνέδρια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας.

Ο κ .Παπαδημητρίου είχε ταχθεί υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος. Μιλώντας σε συνέδριο που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2013 είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα «παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα», σε ένα παράλληλο νόμισμα με την Ελλάδα να παραμένει εντός του ευρώ.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Παπαδημητρίου είχε διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη και τις (όποιες) προετοιμασίες γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών για ένα παράλληλο νόμισμα.

«Η ιδέα για ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα χρησιμοποιεί ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, διαρκή (χωρίς εξόφληση κεφαλαίου ή αποπληρωμή/εξαργύρωση) και μεταβιβάσιμα, το οποίο ονομάσαμε Geuro, και που για όλους τους πρακτικούς σκοπούς θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήμα συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος, παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Levy Institute στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2013», είπε, προσθέτοντας: «Στο συνέδριο έλαβαν μέρος παράγοντες της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (του ΣΥΡΙΖΑ), που δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτήν την προτεινόμενη λύση δημοσιονομικής επέκτασης. Εγώ το προώθησα σε άτυπες συζητήσεις πριν από τις εκλογές του 2015, αλλά απερρίφθη. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης σε κείμενο στο ιστολόγιό του στις αρχές του 2014 αποκάλεσε την ιδέα παράλληλου νομίσματος μια «ανοησία». Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μου ζήτησε να συνεισφέρω στον σχεδιασμό ενός προγράμματος για διπλό νόμισμα».

Δείτε επίσης: